Coses de casa

bon dia a tothom!

primer divendres de primavera, de renaixement.

com avançava en el vídeo d’aquesta setmana (pels que no ho sapigueu, ens podeu seguir a facebook i instagram), avui us vull parlar d’herències.

pq és quan s’acostuma a conèixer a la família…

han sortit vàries notícies informant de que arran del covid i de les morts que ha causat, ha augmentat la transmissió d’immobles.

se n’ha parlat des del punt de vista del mercat immobiliari; des del punt de vista fiscal i la seva justícia o no; des del punt de vista legal, etc… i lògicament han proliferat les consultes al despatx.

per això, si no us sembla malament, avui intentaré fer un pregunta/resposta, sens perjudici de que puguin quedar dubtes pendents, pels que ja sabeu on em podeu trobar.

– és millor fer rebre en vida o després de mort?

a efectes pràctics vol dir si és més barat tributar per donacions o per successions. no es pot generalitzar i cal anar cas a cas (a vegades interessa plantejar una solució jurídica en vida, uns pactes successoris, un usdefruït, etc…), però normalment s’acaba decantant per la successió, degut a les bonificacions fiscals actuals, també en el tema de la plus vàlua municipal

– com actuar en cas d’una defunció, a nivell de l’herència?

en primer lloc cal esperar 15 dies hàbils des de la defunció. després i amb un certificat de defunció, es demana el certificat d’últimes voluntats i d’assegurances.

el certificat d’últimes voluntats ens diu si hi ha testament o no, i en cas de que n’hi hagi, quin és el darrer i on n’hem d’obtenir una còpia si en som beneficiaris.

– i si no hi ha testament?

doncs la llei preveu un ordre per ser cridats els hereus i cal, primer de tot, fer un tràmit que es diu “declaració d’hereus”, per nomenar aquests conforme l’ordre legal i posteriorment, com ja passa quan hi ha testament, es fa l’acceptació d’herència.

– estic obligat a acceptar l’herència?

no, pots repudiar-la. o pots acceptar-la a benefici d’inventari (que hi hagi més drets que deures), però cal analitzar bé cada cas, per saber-ne les conseqüències

– catalunya té algunes especificacions diferents de la resta de l’estat espanyol?

si, moltes. d’entrada unes es regulen al codi civil de catalunya i les altres al codi civil comú.

els percentatges de les legítimes (els hereus forçosament obligatoris per llei) és diferent.

l’ordre dels hereus si no hi ha testament també.

el dret de les parelles no casades envers els matrimonis també.

el sentit de no manifestar-se sobre si s’accepta o es repudia una herència també.

la necessitat de sumar un 3% al valor de l’herència com aixovar familiar (un 3% molt nostre…)

i moltes més figures jurídiques pròpies.

de fet, sovint s’ha comentat que catalunya és un dels territoris on l’impost és més alt i alguna vegada s’ha parlat de fugues. antigament, quan no hi havia tant creuament de dades, es feien viatges a altres territoris (molt sovint al país basc, amb un règim foral molt avantatjós) i es feien donacions que es guardaven al calaix sense liquidar… això avui en dia no és possible.

podria explicar moltes més coses, com els terminis per acceptar l’herència, els terminis de liquidació fiscal, tot allò relacionat amb la legítima (%, termini, com es reclama, com es paga, etc…), formes de testaments, etc…

us adjunto un seguit de documents consistents en notícies sobre l’augment d’immobles al mercat pel tema covid i les defuncions; sobre notícies relacionades amb el tractament diferent entre matrimoni i no; i articles més tècnics sobre les conseqüències d’una herència.

Llegir notícia

“tres anys de presó per a l’exrector de Sant Vicenç pel fals matrimoni d’una dona amb un morta”

 

Llegir article “Efectos de la repudiación de la herencia. Renuncia abdicativa y traslativa”


avui crec que no he fet molta gràcia, però és que el tema tampoc ho permetia. tot i que penso que és important dedicar una estona a pensar-hi i plantejar-se fer una consulta per planificar la millor alternativa a cada cas concret.

ja sabeu que ens trobeu a consulta@masnouadvocats.com

bona setmana santa i feu bondat!!!



jordi masnou i ridaura
ADVOCAT
93 767 17 33