el cardenal gasparri

bon dia a totes i a tots!

una de les coses més importants que vaig aprendre a la carrera va ser que el setembre s’havia inventat pels estudiants.

vaig fer la carrera en 4 anys i la qüestió era organitzar-te per repartir les assignatures i els examens (l’últim curs vaig fer 17 assignatures) entre les convocatòries de febrer, juny i setembre.

i la vaig acabar un 12 de setembre, el dia que cumplia 22 anys, amb un examen de dret canònic i amb una darrera pregunta sobre el cardenal gasparri. viquipèdia.

pq explico tot això?

pq es prorroguen les mesures excepcionals.

pq sembla que es prorroguen les eleccions.

pq fins i tot el barça necessita pròrroga i penals per classificar-se per la final de la supercopa….

però en canvi, no sembla que hi hagi organització o pròrroga planificada (potser si que hi ha alguna planificació tàctica en la pròrroga de les eleccions, però això serien figues d’un altre paner…).

com vaig anunciar, avui volia parlar de dues sentències del tribunal suprem, sobre casos pràcticament idèntics, però amb solucions diferents. i he pensat que ho podria fer a l’antiga usanza de les classes de literatura castellana: introducción, nudo y desenlace.

1. introducción: 
dues persones tenen cadascuna una hipoteca amb clàusula sol i quan el banc es veu venir la tempesta, els hi diu que com que són clients excelents, els hi proposa, només a ells, signar un contracte privat on els hi rebaixa l’atraco de la clàusula sol, però a canvi han d’obligar-se a no reclamar res en el futur.

2. nudo: 
quan després es descobreix tot el pastel, és a dir, tota l’abusivitat de les clàusules sol, les dues persones reclamen. volen tots els diners que els respectius bancs els hi han cobrat de més, així com també, que no els hi apliquin cap tipus de clàusula sol.

3. desenlace: 
la sentència del tribunal suprem núm.4251/2020 de 15 de desembre del 2020, dóna la raó al banc i determina que la renúncia a reclamar res, impedeix al client la possibilitat de pretendre recuperar els diners pagats de més en base a una clàusula abusiva.

i en canvi la sentència del tribunal suprem núm.4388/2020 de 28 de desembre del 2020, diu que la nova clàusula sòl que van pactar les parts en el document privat és vàlida pq en aquell moment el client ja sabia de què anava el percal, però que la renúncia a reclamar res, i en concret els diners cobrats de més fins aleshores, no és vàlida pq el banc no li va donar informació sobre la magnitud d’allò a què estava renunciant.

conclusió: els advocats, quan ens arriba una sentència, sempre fem exactament el mateix. tots sense excepció. anem a la última pàgina i mirem si hem guanyat o no. després, amb calma, llegim la sentència. pq tot i guanyar o perdre, a vegades fins i tot pots estar d’acord amb l’argumentació.

llegir sentència

llegir sentència

continuo amb dues sentències sobre un tema que comença a treure el cap i que crec que donarà per molts articles. lloguers de locals de negoci, que amb la pandèmia o s’han vist molt afectats, o fins i tot han hagut de tancar.

el llogater no paga o té problemes per fer-ho al 100%, i la poca regulació al respecte (la mala regulació i la manca de previsió de compensacions pels propietaris) obligaran als jutjats a intevenir.

de moment us deixo dues sentència de barcelona i de cáceres, que introdueixen la clàusula rebus sic stantibus a aquests temes

llegir sentència

llegir sentència

acabo amb dues notícies que podria haver tret del mateix lloc:

en primer lloc, una guia de bones pràctiques sobre escrits, informes orals i actuacions judicials.

hi trobo a faltar algun apartat sobre la puntualitat en els judicis, la correcció en el tracte, la revisió de citacions de testimonis, i ja si busquéssim l’excel·lència, un capítol sense al sentit comú… però es deu haver traspaperat.

i en segon lloc, una notícia referent als autònoms, que òbviament no sé quan es vacunaran pq no són factor de risc, ja que no es posen mai malalts.

llegir guia

llegir notícia 

apa doncs, continuem que no ha estat res.

ja sabeu que ens podeu trobar a consulta@masnouadvocats.com per qualsevol dubte que pogueu tenir.

també us ofereixo la possibilitat de que em proposeu temes sobre els que us agradaria que pogués comentar alguna cosa, ni que sigui la meva opinió.

cuideu-vos molt i feu bondat

ben cordialment


jordi masnou i ridaura
ADVOCAT
93 767 17 33