i jo que em pensava que era alternatiu

bon dia a totes i a tots,

aquesta setmana era complicat tenir clar el tema de l’article i així ho vaig explicar al vídeo del dimecres.

que potser no hi havia temes? o potser aquests temes no són importants?

doncs precisament no. de fet, avui us he preparat un article farcit de temes i documents, perquè com que estic segur que fareu bondat i no anireu de pont per conscienciació i solidaritat social, tindreu temps per llegir-ho detingudament…

de totes maneres, com dic al títol, jo em pensava que anava d’alternatiu i ja veureu que els temes de què us parlaré, que en definitiva són els temes sobre els que he vingut insistint durant mesos, són els més comercials, com la música de l’alejandro sanz.

sovint parlo de concursos de creditors, de les pròrrogues que ha anat donant el govern per presentar-los, de les seves conseqüències, de quan aquests concursos no són de societats, sinó de persones físiques i es diuen procediments de segona oportunitat.

doncs comencem amb una notícia del poder judicial, conforme en el tercer trimestre de l’any 2020, els concursos de persones físiques han augmentat un 63’4%… y vamos subiendo. de fet, si us mireu el link, veureu que tot ha pujat, com el cost de la vida.

llegir article

i continuo amb un article sobre les pròrrogues concursals. és a dir: quan va declarar-se l’estat d’alarma, el mes de març, es va acordar que les empreses podien esperar a presentar concurs de creditors, sense temor a incumplir terminis i les conseqüències que comporta aquest fet, fins el 31 de desembre del 2020. potser pensaven que no arribaria mai aquesta data o potser pensaven que el virus acabaria amb tothom abans. però la data està arribant.

i s’ha aprovat una nova pròrroga fins el març del 2021. per fer-ho rodó i girar un any sencer.

el que diu l’article, el que ja us vaig explicar jo fa uns dies, és que tot això no ha anat acompanyat de mesures de recolzament fermes per les empreses ferides i aquestes, degut a la situació general, tenien i tenen molts números d’empitjorar i no de millorar. per la qual cosa, poder presentar el concurs molt més tard del que tocaria conforme llei inicialment, potser els salva el tema del termini, però segur que els arrossega al tancament i molt probablement, amb unes conseqüències personals greus.

 llegir article 

i lligat amb això, us envio la notícia també del poder judicial, conforme han prorrogat un any més (en alguns casos 6 mesos i en 7 casos, no ho han prorrogat) els jutjats provincials especialitzats en temes de clàusules abusives.

 llegir article 

fa unes setmanes compartia amb vosaltres l’alegria de com de ben tractats eren els bancs en els jutjats, permetent les seves dilacions i el seu ànim pleitejador, sense cap conseqüència en forma de condemna en costes o fins i tot de multa per temeritat.

jutjats colapsat amb anys de retard. execucions (és a dir temes ja jutjat si sentenciats) que triguen 6 mesos a tramitar-se. i no passa res.

bé, no passa res. que haguem de tenir jutjats creats únicament per tractar tots aquests temes relacionats amb les actuacions abusives de les entitats bancàries, vol dir que a banda de les muntanyes de bitllets que ja els hi vam haver de donar per salvar-los després de la crisis immobiliària, també s’han hagut de destinar muntanyes de bitllets per mantenir estructures administratives necessàries per la seva conducta (no reprovada).

i una prova d’aquest fet és que, després de que el jutjat de 1ª instància núm.38 de barcelona efectués una consulta al tribunal de justícia europeu sobre les hipoteques referenciades al índex IRPH, que aquest tribunal europeu dictés sentència, que el tribunal suprem i les audiències provicinals n’hagin fet la seva particular interpretació, molt allunyada de la del sentir general (i per alguns, molt allunyada del sentir de la pròpia sentència del tribunal europeu), el magistrat del jutjat de 1ª instància núm.38 de barcelona s’ha vist en el deure de repreguntar a europa sobre el mateix tema, per intentar evitar dubtes interpretatius. 

és a dir, que per prudència, tornem a posar centenars de milers d’expedients de ciutadans afectats per l’IRPH, a la nevera i mentrestant pagant quotes superiors o signant acords abusius per necessitat.

llegir auto

i acabo ja amb 3 notícies esperançadores.

la primera i la segona fan referència a la creació de nous jutjats i la convocatòria de noves places de jutges i fiscals (així el rei podrà anar a entregar diplomes).

és just posar-ho en valor, quan altres vegades critiquem la falta d’actuacions i la falta de mitjans. segurament és insuficient i de ben segur que volem més, però és un pas i cal dir-ho.

llegir notícia

llegir notícia 

i la tercera notícia també la vull veure en positiu… tot i que cal interpretar-la.

tracte dels nous sistemes basats en la Intel·ligència Artificial a l’hora de tractar i resoldre conflictes. és a dir, màquines que pugui substituir als advocats.

i perquè és positiva al meu entendre?

perquè segur que ajuden i faciliten la feina

perquè segur que fan que aquesta sigui més àgil i precisa

i perquè ser advocat vol dir ser persona que ajuda a buscar la millor solució concreta per aquell cas concret. i una màquina mai serà persona, però pot ajudar.

 llegir notícia

els que vau començar el cap de setmana dimecres o dijous, o en tot cas abans d’avui divendres a les 6 del matí…

els que el comencen el cap de setmana aquesta tarda

els que l’acaben diumenge

els que l’acaben dimecres al matí

tots plegats ja sou prou grandets per saber el que toca i el que ens hi juguem i no vindré jo a fer de mestre tites i a donar consells, que prou feina tinc.

però s’acosta nadal i tots tenim ganes d’estar amb la familia (cadascú amb la seva, que ja és molt).

cuideu-vos molt


i ja sabeu que ens podeu trobar a consulta@masnouadvocats.com

jordi masnou i ridaura
ADVOCAT
93 767 17 33